VOOR-woord-beschouwing

Op het moment dat ik begon te schrijven, was ik op voorhand niet bezig met hoe mijn boek er zou uit zien.  Welke kleur zou de cover hebben, welk lettertype de tekst, welke foto’s zou ik gebruiken?  Dat waren dingen die later konden volgen. Ik was bezig met inhoud. 

Welke verhalen ging ik delen met andere mensen?  Welke boodschap wilde ik brengen?  En hoe zet je die precies op papier?

Het is pas daarna dat je gaat nadenken over al die andere dingen.  Die per definitie niet onbelangrijk zijn.  Hoe je boek eruit ziet, bepaalt immers mee of het aantrekkelijk genoeg is voor een potentiële lezer om gekocht te worden.

Het was toen ik, om inspiratie op te doen, begon rond te kijken naar covers van andere boeken, dat me opviel dat er vaak op vermeld stond wie het voorwoord deed van het boek.  Een voorwoord, juist!  Zou mijn boek er eentje moeten hebben?  En zo ja, wie zou dat kunnen/willen schrijven?

Ik ging op zoek naar mensen voor wie ik in de eerste plaats veel respect voel.  Respect voor wie ze zijn en wat ze doen.  Als mens en als professional. Personen van wie ik er van overtuigd ben dat ze de algemene boodschap van het boek, de destigmatisering van de psychiatrie, een warm hart toedragen. 

Me zeer klein en bescheiden voelend, ging ik aankloppen bij twee grootse mensen, die allebei toezegden om het boek te lezen en hun ideeën op papier te zetten. 

Eén iemand, een man, een beslagen acteur in hart en ziel, zonder veel specifieke achtergrond of binding met de psychiatrie maar met ongelooflijk veel levenswijsheid en mensenkennis.  Eén van de gebroeders Grimm uit de onnavolgbare reeks Kulderzipken, Warre Borgmans.  Hij beschrijft in zijn voorwoord vooral getroffen te zijn door de boodschappen van verbondenheid, hoop en dankbaarheid waarvan het boek doordrongen is.

De andere, een man, een arts en hoogleraar, zeer deskundig in zijn vakgebied, de psychiatrie en daarenboven auteur rond onderwerpen als de liefde, persoonlijkheid en (on-)geluk, Professor Dirk De Wachter.  Niet meer weg te denken uit de media als expert, door zijn haarscherpe analyses en evenzeer door zijn warmmenselijke kijk.  Zijn voorbeschouwing kenmerkt zich specifiek door één woord, dat ook meteen de titel werd van zijn bijdrage: waardigheid.

Ik ben Warre en Dirk ongelooflijk dankbaar voor de tijd en moeite die ze wilden investeren in het project.  Soms is het moeilijk in woorden te vatten wat het voor je betekent, als iemand iets voor je doet maar deze twee heren verlegden een steen in mijn rivier…

Benieuwd naar wat ze schreven??  Lees verder op de eerste bladzijden van mijn boek ‘Gewone mensen in een bijzondere wereld’!

Verkrijgbaar vanaf 23 april 2020.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *